Vinter-hjemmespejd
I filerne til højre eller herunder kan du finde billeder til de enkelte opgaver
-------------------------
Vinter-Hjemmespejd #8 - Kage i appelsinskal
Bag en kage i appelsinskal helt efter din smag
Denne uge er opgaven at planlægge hvad der skal til for at bage en kage i en appelsinskal, helt efter din smag. Samarbejd med en eller flere fra din familie om at lave en plan for hvad man gør.
1) Finder en opskrift på en kage du godt kan lide
2) Laver indkøbsliste
3) ……. osv
Og til sidst samarbejder I om at lave kagerne. De kan laves på bål hvis I har en have, over grillen eller i ovnen.
Du må gerne få hjælp til at bage dem – fokus denne gang er på at øve sig i planlægning og i at samarbejde.
KLAR - PARAT - BAG !
https://spejder.dk/how/bag-kage-i-appelsiner
https://www.skoven-i-skolen.dk/content/appelsinkage-over-bål
Vi glæder os til at høre om hvordan det gik og til at se billeder af det. Send et billede af dine kager i appelsinskal sammen med en historie om DIN smagsvariant, til gunversommer@gmail.com
-------------------------
Vinter-Hjemmespejd #7 - Land Art
Det er stadig vinter, og naturen holder sig stadig til nogle få farver. Men det begynder snart at ændre sig, og det er hyggeligt og spændende at gå en tur i skoven, ved søen eller ved engen og se hvordan forandringen sker.
Mens vi venter kan vi lave små hyggelige kunst-værker, som andre kan glædes over at opdage, når de er på tur. Land art, som på dansk kan oversættes til jordkunst eller landskabskunst, kan laves på mange forskellige måder og ideen er at bruge de ting der lige er til at finde der hvor man er. Det kan være grene, sten, blomster, blade, mos eller andre naturlige ting.
Denne uges Vinter-Hjemmespejd opgave går ud på at lave et lille land-art kunstværk helt efter dine egne ideer. På billederne kan du se inspiration, men du må gerne lave noget du helt selv finder på.
Send et billede af dit land art kunstværk til gunversommer@gmail.com
-------------------------
Vinter-Hjemmespejd #6 - Humørmasker
At lave masker og klæde os ud forbinder vi tit med fastelavn, men det er også en ting vi gør meget når vi spiller skuespil. Maskerne kan gøre et ansigtsudtryk endnu mere tydeligt. Man kan bære en maske der får en til at se glad ud hele tiden eller en maske der får en til at se styg og farlig ud.
Når vi er sammen med andre mennesker bruger vi ansigtet til at vise hvordan vi har det og vi aflæser også i andres ansigter hvordan de har det. Hvis en af vores venner er ked af det, opdager vi det tit fordi vi kan se det på dem. Og det samme hvis der sker noget de er meget glade for. Det er en god ting at være opmærksomme på hinanden, når man er en del af et fællesskab.
Denne uges Vinter-Hjemmespejd opgave handler om at lave tre masker, som viser tre forskellige typer af humør. Find tre stykker papir og tegn eller mal tre masker som viser en der er GLAD, en der er OVERRASKET og en der er KED AF DET.
Du bestemmer helt selv om de skal være enkle eller med masser af farver og detaljer.
Skabelon til maskerne kan findes under filer her til højre/nederst.
Send et billede af maskerne til gunversommer@gmail.com
-------------------------
Vinter-Hjemmespejd #5 - Stjernebilleder
Om vinteren, når det bliver tidligt mørkt, kan vi de aftener, hvor det er skyfrit, være heldige at se en rigtig flot stjernehimmel. Specielt hvis man er langt væk fra en by, hvor baggrundslyset fra huse og trafik kan gøre det sværere at se alle stjernerne.
Gennem tusinder af år har mennesker kigget på stjerner og har fundet figurer, som man kalder stjernebilleder. På den nordlige stjernehimmel, som vi kan se fra Danmark, kan man blandt andet se de tre stjernebilleder Karlsvognen, Cassiopeia og Orion.
Karslvognen har den ekstra bonus, at man, hvis man finder den, nemt kan finde Nordstjernen. Når man kigger mod Nordstjernen kigger man lige mod nord. Det er meget smart at vide det, hvis man skal finde vej om natten.
Nordstjernen findes ved at følge bagenden af Karlsvognen 4-5 gange opad.
Prøv om du kan finde de tre stjernebilleder på nattehimlen. Og prøv eventuelt også om du kan finde Nordstjernen.
Lav en figur af en eller flere af de tre stjernebilleder Karlsvognen, Cassiopeia eller Orion.
Du bestemmer helt selv hvad du vil bruge til figuren. Morbjørn har tegnet en tegning med Cassiopeia, stillet fyrfadslys på terassen som Karlsvognen og har lagt rosiner i Orion-mønster i morgenmaden. Det kan du se her.
Send et billede af dine stjernebillede-figurer til gunversommer@gmail.com
-------------------------
Vinter-Hjemmespejd #4 - Morse
Det er altid sjovt at lave hemmelige koder, som man kan bruge til at skrive beskeder til sine venner eller søskende. I denne udgave af Vinter-Hjemmespejd kigger vi på Morsekoden.
Morse-koden erstatter hvert almindeligt bogstav med en række streger og prikker. En tekst-besked oversat til morse-alfabetet kan sendes via elektrisk telegraf, flag, lys, radio eller lyd, ved at et kort signal for hver prik og et langt signal for hver streg.
Det mest kendte morsesignal er nødråbet SOS, der oversat til morse bliver til:
S O S · · · / – – – / · · · //
At øve, bruge og sende morsekode er en gammel og gennemprøvet spejderdisciplin, der blev introduceret af Baden-Powell selv. Fordi tegnene i morse-alfabetet kun består af prikker og streger er det let at at sende morsebeskeder, blot man har et signal man kan tænde og slukke for. De kan bankes på togskinner, sendes med en lygte, et spejl der drejes i solen og så videre. Som spejdere kan vi for eksempel bruge det når det er mørkt og vi kan sende signaler ved hjælp af vores lommelygter, eller hvis vi ikke kan se hinanden, kan vi give beskeder med en fløjte.
Brug morsenøglen og morsealfabetet til at finde ud af hvilke tre ord, der står på de sedler Morbjørn har fundet i sin have.
Morsenøglen, morsealfabetet og sedlerne fra haven kan du se vedhæftet her til højre.
Tag derefter et billede af de tre ting (hvis der for eksempel står bamse tager du et billede af en bamse). Send billederne til gunversommer@gmail.com.
-------------------------
Vinter-Hjemmespejd #3 - Træer
Tag selv et billede, eller få taget et hvor du selv er med, af tre forskellige træer du har mødt i naturen eller i haven og skriv hvilken type træ du tror det er.
Det er altid hyggeligt at være i naturen, og ofte endnu sjovere, hvis man går og leder efter noget, for så lægger man mærke til andre detaljer end man normalt ser.
Ud over at det sjovt at udfordre sig selv med at finde ud af hvilke træer man møder på sin tur, er det faktisk også ret praktisk at kunne kende forskel på forskellige trætyper.
Hvis man nu er i skoven og vil lave bål et sted hvor man gerne må sanke brænde, så er det en fordel at vide hvilken type træ, der vil passe bedst til det bål man har tænkt sig lave.
Gran er for eksempel god til optænding, da det brænder hurtigt, men det giver ikke ret mange gløder. Så hvis man gerne vil have gløder kan man eventuelt supplere med eg, som godt nok ikke er så hurtigt om at komme i gang, men varmer godt og giver gløder.
Send billederne til gunversommer@gmail.com når du har været ude og finde træerne.
Se mere i nedenstående links om hvordan du finder ud af hvilket træ du står ved og hvordan du vælger forskellige trætyper til forskellige typer af bål:
https://spejder.dk/viden-om/vaelg-det-rigtige-trae-til-dit-baal
https://spejder.dk/grej/fede-apps-der-koster-gratis
Denne gang er fokus på Friluftsliv - Vi lever, leger og lærer i naturen, hvor vi er stille, vilde og nysgerrige.
-------------------------
Vinter-Hjemmespejd #2 - Landsby
Lav et kort eller en model af landsbyen der er på vedhæftede billede
Du kan tegne et kort, hvor du får nogle af de detaljer du kan se på billedet med. Det kunne være veje, huse, den lille skov, søen, kirken eller andet. Vi har prøvet det før, hvor det var spejdergrunden vi tegnede, og I var super gode til det.
Eller du kan bygge en lille model af landsbyen i LEGO, ler, lagkage eller lige hvad du har lyst til.
Send et billede af dit kort eller din model til gunversommer@gmail.com.
Vi glæder os til at se mange forskellige løsninger
Landsbyen findes i virkeligheden og ligger 16 km fra Fort Vest (i fugleflugtslinie).
Hvis du kender den må du gerne skrive hvad den hedder, og hvis du tilfældigvis kommer forbi må du også gerne tage et billede hvor du står ved gadekæret. Men det er ikke en del af opgaven – bare en ekstra ting hvis du og din familie trænger til ekstra udfordringer
-------------------------
Vinter-Hjemmespejd # 1 - Kuglebane
Planlæg og byg en hjemmelavet kuglebane. Du må bygge den indendørs eller udendørs, alt efter hvad du har lyst til og hvor din fantasi bringer dig hen. Og du må bruge de materialer du har.
Følgende tre ting skal dog indgå:
- En juleting
- En ting fra naturen
- En hjemmelavet ting
Det er vigtigt at bruge lidt tid på at planlægge kuglebanen og måske tegne en skitse af hvordan du forestiller dig den.
Det kan så godt være at planerne ændrer sig efterhånden som du får den afprøvet, og det er også helt ok.
Det er fuldstændig ligesom når vi laver andre ting. Det er godt at prøve sig frem og lære af de erfaringer vi får. Der er sjældent noget der går helt som vi regnede med første gang vi prøver det af, men vi øver os i at blive gode til at prøve igen og igen.
Det er faktisk et af elementerne i Spejdermetoden og bliver kaldt ’Learning by doing’.
Et andet element fra Spejdermetoden, som vi har specielt fokus på med denne Vinter-Hjemmespejd opgave er ’Personlig udvikling’. Det kræver nemlig noget af os selv at få ideerne, udføre dem og at acceptere at det godt kan kræve et par forsøg at få det til at lykkes. Men det lærer vi af
Hvis du har søskende eller forældre, som gerne vil være med, så er det også helt i orden. Nu vi ikke kan være samlet i vores patruljer er det bare fint at finde andre små selvstændige fællesskaber at øve samarbejde med.
Når du har lavet banen kan du sende et billede eller en video til Morbjørn (gunversommer@gmail.com). Så kan vi se hinandens kuglebaner, og vi håber at der kommer både små fine baner, og store indviklede baner og alt muligt der imellem.
Der er ikke nogen sidste frist – du kan bygge den når du har tid
SPEJDERMETODEN
Spejdermetoden består af syv lige vigtige elementer, som i samspil gør spejderarbejdet særligt. Metoden beskriver, hvordan vi arbejder, når vi skaber aktiviteter og oplevelser, for at hver spejder bedst muligt udvikler sig i retning af Det Danske Spejderkorps’ formål.
Spejderlov og -løfte
Vi har et fælles værdisæt og gør vores bedste for at leve efter det.
Patruljer
Vi løser opgaver og udfordringer i små selvstændige fællesskaber.
Learning by doing
Vi eksperimenterer og handler for gennem oplevelser og refleksion at lære nyt.
Samfundsengagement
Vi forholder os til vores omverden og er i levende samspil med den.
Medbestemmelse
Vi har alle mulighed for indflydelse på og ansvar for aktiviteter og oplevelser.
Friluftsliv
Vi lever, leger og lærer i naturen, hvor vi er stille, vilde og nysgerrige.
Personlig udvikling
Vi udfordrer os selv og hinanden, så indsats fører til, at vi hver især udvikler os.